At få to børn på 17 måneder

Dette billede får mig til at smile. Vi tog det da Lynild (endelig) havde lært at sidde næsten 8 måneder gammel. Og det viser tydeligt hvordan deres rygge har næsten samme lændge, hvorimod Twilights ben er væsentlig længere. Lynild ligner bare sin far så meget, både i kropsproportioner og motoriske udviklingstempo:)

Det var ikke en upser at Lynild kom så hurtigt efter Twilight. Det var faktisk nøje gennemtænkt og planlagt. Vi har nogle gode venner med kun 13 måneder mellem deres børn og jeg læste, da vi overvejede vores beslutning, mange forumbeskrivelser fra mødre med pseudotvillinger. (læs mere om hvad pseudotvillinger er, i bunden af indlæget)

Nu er vi der så, vi har en 1årig og en 2årig. De elsker hinanden højt. Der er intet som at se deres reaktion når de har været væk fra hinanden en times tid (de går i dagpleje sammen). Twilight har fra starten været sød til at kramme sin lillebror og stolt lægge armen omkring ham, når hun viser ham frem, men de sidste par måneder er han også begyndt at tage initiativ til krammeriet. Når Twilight kommer hjem går han hen og stiller sig foran hende, for at få hende til at kramme ham, det kan han så gøre 3-5 gange i træk til han synes han er blevet krammet nok. Heldigvis deler storesøster gerne ud. Men omvendt er der heller ingen tvivl om at de bliver vildt frustrerede over hinanden.

I løbet af det sidste halvandet år har vi, Mande og jeg, flere gange vurderet hvad vi synes om hele det med at få pseudotvillinger. Vores konklution er at det er fantastisk, men først efter Lynild er blevet omkring 1 år. Hvis vi skulle starte forfra ville vi gøre det igen, men hvis vi skal have flere børn, kommer vi ikke til at gøre det igen.

Det første år var ret krævende, mest når jeg var alene med de to (hvilket sker en del med Mandes job som efterskolelære). Det mest frustrerende var nok at ingen af dem var i stand til at behovsudsætte eller blive beroliget med mine ord alene. Mange gange har jeg trøstet to dybt ulykkelige små børn på én gang, mens jeg skulle passe på at spædbarnet ikke blev mast af sin halvandenårige søster, der vidste hvor omsorgen var og gerne selv kom og tog den:D

Idag er det en meget anderledes oplevelse. Twilight er et meget socialt væsen og hun sørger virkelig for at hendes bror bliver det samme. Hun var halvandet da hun lærte at krave op af en tremmeseng, så siden de kom på samme værelse har vi flere gange fundet dem i sovende i lillebrors seng. Lige for tiden er det store at de fester om aftenen inden de sover. Vi putter lillebror, putter storesøster, kan høre en stol blive hevet over gulvet, fnis og grin fra tremmesengen, ro og en søster der kravler tilbage til hendes egen seng. Så hyggeligt!

Om pseudotvillinger: Pseudotvillinger er søskende med max 18 måneder mellem sig i alder. Det der kendetegner pseudotvillinger er at de har en større tendens til at få et stærkt bånd sammen, lidt ala det vi kender fra tvillinger. I forhold til pseudotvillinger findes der forskellige kombinationsmuligheder der kan have store konsekvenser for udfaldet.

  • Får man eksempelvis to børn af samme køn, vil der specielt for drengenes vedkommende være en tendens til konkurrence indbyrdes de to. Det kan være fordelagtigt at være opmærksom på dette som forælder, for at det ikke bliver for udtalt og ødelægger deres relation.
  • Får man en dreng først og derefter en pige, vil der være en tendens til at de bliver mere tvillinger, idet at drengen i langt de fleste tilfælde er lidt langsommere udviklingsmæssigt, om ikke motorisk så sprogligt og socialt.
  • Får man omvendt en pige først, vil aldersspredningen virke større, om ikke fysisk, fordi drenge oftest er større end piger, så psykisk. Pigen vil ofte opføre sig “storesøster agtigt” og dirigere/opdrage lillebroderen.

Dette er kun groft skitserede tendenser, det kan se meget anderledes ud i de enkelte tilfælde. (kilde – godt og blandet fra baghovedet;))

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s